Puterea mantrelor

mantraMantra – este o silaba, cuvant sau vers, ce are proprietatea de a exercita o influenta puternica asupra subconstientului si a constiintei in acelasi timp, in vederea perfectionarii sufletesti! Vechi si tainuite, mantrele au fost cunoscute ca si instrumente cu o putere deosebita pe pamant. Au reprezentat legatura intre Dumnezeu (Viata, Adevarul), Univers si sufletele noastre.

Probabil toti cunoastem puterea rugaciunilor, daca cel putin o data, ne-am aflat intr-un moment de cumpana si dupa o rugaciune, am primit ajutor! Mie mi s-a intamplat acest lucru si stiu ca rugaciunea nu ramane nerasplatita! Mantra este o rugaciune deosebita. Puterea mantrei vine nu doar din cuvant , ci si din sunet. Fiecare silaba a mantrei a fost conceputa sa transimta o anumita vibratie. De aceea puterea ei este mult mai mare.

Mantra este energia concentrata intr-o vibratie a unui sunet – purtator a unei puteri anume, un cod, in care sunt incifrate cunostinte supreme. In scrierile stravechi, se mentioneaza ca fiecare litera a alfabetului sanscrit, avea o anumita proiectie localizata si o provenienta cosmica. Combinate intr-un mod deosebit, literele formau sunete, ce contineau un mesaj.

Cele mai vechi religii ale lumii, au folosit mantre in ascensiunea lor spirituala. Eu sunt fascinata in mod deosebit de Tibet. Atunci cand am auzit pentru prima oara de Tibet, am simtit o atractie deosebita fata de orice mesaj primit de acolo. Am cautat sa aflu cat mai multe informatii de provenienta tibetana. Asa am descoperit ca majoritatea calugarilor din Tibet au capacitati paranormale, traiesc peste 100-150 de ani si spre batranetea lor, transmit o intelepciune dincolo de limitele imaginatiei. Calugarii au obtinut aceste lucruri prin mai multe metode: exercitii deosebite (o sa descriu cateva la rubrica sanatate), tehnici de respiratie speciale, retete de mancare calugareasca si bineinteles citirea mantrelor (sau rugaciunea prin mantre).

Cu toate acestea, primul meu contact cu mantrele a fost prin 2000, cand am descoperit cartile lui Osho. Mi-a fost recomandata o carte, in care Osho, imi vorbea despre mantra “OM”! Probabil nu eram pregatita pentru acel nivel, asa incat un lucru ciudat s-a intamplat. Intotdeauna am fost o devoratoare de carti, dar atunci am fost nevoita sa abandonez cartea, pentru ca omul care nu este pregatit, nu poate citi cartea ce nu e menita acelui moment. Mai tarziu am descoperit mantrele tibetane si cele budiste. La fel am mai gasit o carte, unde se vorbea despre personalizarea mantrelor.

“OM” sau “AUM” este sunetul sacral, mantra tuturor inceputurilor. Acest sunet este considerat sfant, mantra suprema, cuvant mistic atat la budisti, cat si la tibetani. Cu “OM” incep sau se termina cele mai multe mantre, el reprezentand o radacina a tuturor mantrelor. Se considera ca sunetul “OM” contine toate celelalte sunete in el. La fel, exista banuiala ca mai tarziu, acest sunet s-a transformat in “AUM” – in induism, “OMIN” – la musulmani si “AMIN” – la crestini.

Repetarea unei mantre este esentiala pentru a se ajunge la rezultate. Pentru rezultate maxime mantra se repeta pina cand o auzim repetandu-se automat in mintea noastra. Pentru efecte scurte, in anumite situatii se recomanda repetarea mantrei de 108 ori (numarul 108 fiind un numar deosebit). Mantra functioneaza pe mai multe nivele: avem nivelul vibrational – prin sunetul ei si nivelul de constientizare prin cuvinte. Constientizarea se poate face nu doar prin rostire sau incantare, putem scrie sau desena mantra respectiva. In Tibet, pelerinii deseneaza mantrele pe bucati de ceramica sau pietre, meditand asupra mesajului, iar acest lucru le creste spiritualitatea la un grad foarte inalt.

Astazi o sa va vorbesc despre cea mai vestita mantra: “OM MANI PADME HUM”. Este una dintre mantrele budiste de prim rang. Este mantra pentru invatacei, dar si pentru cei mai avansati calugari. Semnificatia ei se apropie de urmatorul mesaj: tot universul este precum un cristal (in anumite traduceri -o perla), ce se afla in interiorul inimii mele (sau in interiorul unei flori de lotus – care sunt eu) si acest cristal straluceste in inima mea. Pe scurt:Universul – Dumnezeu este in inima noastra si se regaseste in fiecare din noi. Cu siguranta mesajul ei este mult mai profund. Aceasta mantra se canta, meditand asupra legaturii intre noi si Univers, intre noi si Dumnezeu, cu un simtamant de altruism, iubire si daruire. Concentrarea mentala asupra acestei mantre devine foarte benefica, aducand pacea sufleteasca, eliminand toate stavilele spre dezvoltarea noastra spirituala.

Mai jos aveti reprezentarea minunata a acestei mantre de catre profesoara mea din Rusia – Natalia Pravdina

Dupa ce voi completa paginile din meniu, o sa ma intorc aici si o sa postez cu siguranta cateva din urmatoarele titluri: mantre budiste si tibetane pentru sanatate, dezvoltare personala si bogatie; mantra fiecaruia (personalizata) dupa mesaj, folosirea mantrelor in ritualuri.

Alte postari interesante:

Bookmark the permalink.

2 Comments

  1. Buna seara. Cum pot descarca si eu? Multumesc.

  2. … NAMASTE !!!!!!!……. MULTUMESC !!!!!!!…….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>